Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter és a Titkok kamrája

2010.03.26

Nyári szünet még a varázslótanoncnak is jár, ez Harryre különösen igaz egy ilyen hosszú és kimerítő év után. A nevelőszülőknél töltött vakáció azonban egyáltaán nem bizonyul pihentetőnek főhősünk számár a: nem elég, hogy el kell viselni a Dursleyk mugli értetlenségét, még azon is morfondírozhat, hogy barátai miért nem adnak hírt magukról. A rejtélyre aztán hamar fény derül: egy furcsa látogató, Dobby a házimanó tartotta vissza Ron és Hermione leveleit, ráadásul csupa jó indulatból. Roxfortban különös dolgok történnek, ha Harry visszatér az iskolába, az könnyen az életébe kerülhet - tudjuk meg a denevérfülű, óriás szemű manótól.

Harryt persze a legjózanabb érv sem tántoríthatja el attól, hogy Roxfortba menjen: Ronnal együtt egy repülő autóban érkeznek a varázslóiskolába. Nem telik el sok idő, és Harry saját bőrén tapasztalja meg a változásokat: olyan hangokat hall, melyeket senki más, ráadásul környezetében egyre több ember és állat változik kővé. A jelenségre hamarosan egy falra festett üzenet ad magyarázatot: kinyílt a Titkok Kamrája! Nem kérdés, hogy Harry és két társa újabb kihívás előtt állnak, ki kell deriteniük, hogy mit is jelent ez mindez, és vissza kell állítaniuk a régi rendet Roxfortban. Az első nyomot egy régi roxfortos diák, Tom Rowle naplója szolgáltatja: ebben az áll, hogy a Titkok Kamráját egykor Harry jóbarátja, a melegszívű óriás, Hagrid nyitotta ki. A mágiatanács azonnali hatállyal eltávolítja Hagridot Roxfortból, s ha ez nem lenne elég, az igazgatót, Albus Dumbledore-t is felmentik tisztségéből. Az események újabb reménytelen fordulatot vesznek, mikor Hermione is kővé dermed: egyedül Harryre és Ronra vár a feladat, hogy vert helyzetből fordítsanak, és tisztázzák, ki áll valójában a Titkok Kamrájának megnyitása mögött.

Hagrid tanácsára a Titott Rengetegben kezdenek kutakodni, ahol egy meredek hajsza után megbizonyosodnak a Kamra létének igazságáról. A hely nevéhez méltóan odabent újabb titokra derül fény: Tom Rowle-ről kderül, hogy valójában  nem más, mint maga Voldemort, az egykori Roxfort-növendék pedig egyből a dolgok közé csap és előhívja a kamra szörnyeteg lakóját, egy Bazilikuszt. Harrynek esélye sincs egy ilyen lénnyel szemben, de szerencsére a fináléban Dumbledore igazgató a segítségére siet, és házifőnixe, Fawkes mellett a Teszlek Süveget és egy kardot is Harry szolgálatára bocsát. Megkezdődik Harry eddigi varázslókarrierjének legnagyszabásúbb - és egyben legizgalmasabb - párbaja, melynek során nemcsak Rowle-t sikerül legyőznie, de a naplóját is elpusztítja. A kővé változott tanoncok Bimba professzor segítségével visszaléphetnek régi életükbe, Harry pedig egy roppantunalmas szünidő elé nézhet.