Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter és a Halál ereklyéi

2010.03.05

Az előkészületek:

Harry Potter védettsége a Dursley-házban lejár a 17. születésnapján, ezért a Főnix Rendje úgy határoz, elkülönítik és biztonságos helyre viszik Harryt és Dursley-éket. Mivel támadástól tartanak, százfűlé-főzet segítségével hat ál-Harryt is bevetnek elterelésként, Voldemort és a halálfalók azonban felismerik Harryt és üldözőbe veszik az igazit. Harry épp, hogy el tud menekülni Hagriddal az Odúba, Hedvig és Rémszem viszont meghalnak. George is megsérül, Perselus Piton egyik találata, a Sectusempra lemetszi az egyik fülét.

Ron és Hermione Harry tilitakozása ellenére megerősítik, hogy Harryvel tartanak a horcruxok felkutatása során. Annak érdekében, hogy a Harryt követő Halálfalók ne tudjanak majd kizsarolni információt a szülőkből, mindketten óvintézkedést tettek: Hermione Ausztráliába küldte a szüleit, módosította az emlékezetüket, így azok most nem tudják, hogy van egyáltalán lányuk, Ron pedig a padlásszellemüket tette hasonlatossá saját magához: a terv szerint befektetik Ron szobájába, a szülők pedig azt fogják mondani az érdeklődőknek, hogy súlyosan fertőző beteg - így senki nem akar majd közelebb menni hozzá, nem kell megszólalnia sem.

Néhány nappal később megérkezik Rufus Scrimgeour, a mágiaügyi minészter, hogy átadja Harrynek, Ronnak, Hermionénak a Dumbledore által rájuk hagyott holmikat: Roné lesz Dumbledore önoltója, amelybe fényt lehet bezárni; Hermione egy rúnákkal írt, gyermekmeséket tartalmazó könyvet kap (Bogar Bárd meséi); Harry pedig Griffendél Godrik kardját, valamint azt a cikeszt, amelyet élete első kviddicsmeccsének kapott. A minisztérium azonban nem adja át a kardot, mondván, az valójában kincs, így Dumbledore nem is végrendelkezhet felőle. Mind a miniszter, mind a trió gyanítják, hogy Dumbledore valamit bezárt a cikesz belsejébe. Tudják, hogy a cikesz mágikus tulajdonsága, hogy később is felismeri azt, aki először érintette. Mindazonáltal, amikor a miniszter Harry kezébe adja a cikeszt, nem történik semmi. Harry azonban emlékszik, hogy azon a bizonyos meccsen a szájával kapta el a cikeszt. Scrimgeour távozása után a szájához emeli, s azon megjelenik egy addig rejtett felirat Dumbledore kézírásával: "Ott nyílik, ahol zárul."

A kutatás

Bill és Fleur esküvőjére az Odúban kerül sor. Harry jelen van, de mivel az egész országban őt keresik, százfűlé-főzet segítségével a Weasley család egy tagjának álcázza magát. A vendégek között feltűnik Viktor Krum is, valamint Luna Lovegood és az apja, Xenophilius Lovegood, akinek extravagáns öltözetét egy furcsa háromszög alakú, szemre emlékeztető jelvény díszíti. A lakodalom hangulata már magasra hág, amikor megjelenik Kingsley Shacklebolt patrónusa, és figyelmeztet mindenkit, hogy a minisztérium elbukott, Scrimgeour meghalt, és hogy "jönnek". Másodpercekkel később halálfalók érkeznek, akik ugyan nem tudták, hogy Harry is ott van, de információt remélnek hollétéről. (Később kiderül, hogy halála előtt Scrimgeourt megkínozták, de nem adta ki Harry hollétét.) Harry, Ron és Hermione elmenekülnek a támadás elől, és az elhagyott Black-házban találnak menedéket, ahol rájönnek, hogy az "R.A.B." monogram Regulus Arcturus Blacket takarja. Regulus történetét Sipor meséli el nekik:

Annak idején Voldemort -Regulus felajánlása révén- Siport elvitte magával, hogy használhassa a horcrux elrejtéséhez. Amikor utóbb Regulus rájött, hogy Voldemort valójában miben mesterkedik, megdőlt az urába vetett bizalma. Siporral a barlangba hopponált, megbízta, hogy a medált semmisítse meg, őt pedig hagyja a sorsára. Regulus tehát feláldozta magát, az inferusok áldozata lett. Sipor dehopponált, és próbálta tartani a szavát, de a horcruxot nem tudta megsemmisíteni. A medált azonban mindaddig őrizte a Black-házban, amíg Sirius halála után Mundugus Fletcher el nem lopta tőle. 

Sipor megbékél Harryék iránt, Harry pedig megbízza, hogy kerítse elő neki Mundugust. Amikor ez sikerül, megtudják, hogy Mundugus tilitott árusításon kapta egy "varangy kinézetű" minisztériumi boszorkány, aki azonban nem büntette meg, hanem hagyta magát megvesztegetni, mégpedig medállal. Így jut a trió tudomására, hogy Mardekár nyakláncának jelenlegi birtokosa Dolores Umbridge. Nymphadora Tonks férje, Remus Lupin látogatja meg a fiatalokat, és közli velük a harc állását, valamint azt, hogy beállna negyediknek. Harry ezt visszautasítja, miszerint Lupinnak a felesége és a születendő gyermeke mellett a helye. Harry egyik reggel a Reggeli Prófétából megtudja, Voldemort és halálfalói kiterjesztették hatalmukat a Roxfortra, és Piton lett az új igazgató, a másik két halálfaló, Amycus Carrow sötét varázslatok kivédése (később már csak sötét varázslatok), testvére (Alecto) pedig mugliismeret tanár lett.

Bő egy hónapos tervezgetés után a fiatalok százfűlé-főzettel behatolnak a minisztériumba, és megszerzik a horcruxot. Menekülés közben némi baleset történik, így nem tudnak visszatérni a Grimmauld térre, ehelyett egy erdőben kötnek ki -onnantól fogva bujdosnak, és azon töprengenek, hogy egyrészt miként tudnák megszerezni a többi horcruxot, másrészt hogyan lehetne ezt az egyet elpusztítani. Nomád életük során azt a sátrat használják, amelyben a Kviddics Világkupa döntője alatt aludtak. (A sátrat -sok más hasznos holmival és több tucat könyvel egyetemben - Hermione hordja magával egy térbővítő bűbájjal kezelt, kívülről aprónak látszó retikülben.)

Néhány hónapi bujdosás után a trió véletlenül kihallgatja Dean Thomas és két társa beszélgetését, amelyből megtudják, hogy a minisztérium által Harrytől elkobzott kard holléte ismeretlen.

Amikor Harry többször akaratlanul is kapcsolatot létesít Voldemort elméjével, megtudja: Voldemort egyre több embert öl meg, és Mr. Ollivandert is megkínozza, mivel egy bizonyos pálcát keres.

Harry kifaggatja Phineas Nigellus portréját, és megtudja, hogy Dumbledore a gyűrű-horcruxot Griffendél eredeti kardjával semmisítette meg. Mivel semmilyen más módon nem tudják elpusztítani a medált, Harry meg akarja találni az igazi kardot, közben azonban Ron elbizonytalanodik a küldetésüket illetően, és otthagyja őket. Harry és Hermione Godric's Hollow-ba megy, azt remélve, Dumbledore ott rejtette el a kardot. Harry végre megláthatja szülei sírját, emellett azonban fölfedeznek egy ősrégi sírkövet is, amelyen ugyanazt a szimbólumot látják, mint amit Luna apja viselt az esküvőn. Godric's Hollow azonban csapdának viszonyul: Voldemort és a kígyója, Nagini rajtuk ütnek, a menekülés során pedig Hermione egyik átka véletlenül eltöri Harry varázspálcáját.

Egy éjszaka, miközben Hermione alszik, egy őzsuta alakú patrónus jelenik meg táborhelyük közelében, és elvezeti az épp őrködő Harryt Griffendél valódi kardjához, ami egy tó fenekén van. Amikor Harry lemerül a vízbe, és magához venné a kardot, a nyakába akasztott medál-horcruxot. Kiderül, hogy Ron a Dumbledore-tól kapott önoltó segítségével talált vissza hozzájuk.

A Halál ereklyéi

Hermione fölfedezi, hogy a Dumbledore-tól kapott rúnákkal írt könyvben is szerepel a titokzatos szimbólum. Ezért fölkeresik Xenophilius Lovegoodot (aki a lapjában rendszeresen kiáll Harry Potter mellett), hogy kifaggassák, mi is ez a jel valójában. Ő elmondja nekik, hogy a szimbólum a Halál ereklyéit jelképezi; három legendás tárgyat, melyek egyidejű birtoklásával az ember a halál urává válhat. Ezek: A párbajban (elvileg) verhetetlen Pálcák Ura, a holtakat visszahozó Feltámadás Köve és a láthatatlanná tévő köpeny. Beszélgetés közben azonban halálfalók ütnek rajtuk: Xenophilius titokban megüzente ottlétüket a minisztériumnak, remélve, hogy ezért elengedik túszul ejtett lányát, Lunát.  A triónak sikerül elmenekülnie, ám Hermione kételkedik, hogy ezek az ereklyék léteznek-e egyáltalán. Harry azonban biztos benne, hogy az ő láthatatlanná tévő köpenye a Halál egyik ereklyéje.

Egyik este figyelmetlenségből Harry kimondja Voldemort nevét, ezzel beindítanak egy riasztó átkot, így megszűnik a hollétüket leplező bűbáj. Egy Fenrir Greyback nevű vérfarkas vezette kommandó elfogja és a Malfoy-kúriába, a halálfalók új főadiszállásra szállítja őket. Itt van még rajtuk kivül Mr. Ollivander, Dean Thomas és annak kis csapata. Mivel megtalálják náluk a kardot, Bellatrix Lestrange attól tart, hogy betörtek a Gringotts-beli széfjébe. Váratlanul megérkezik Dobby, a házimanó, hogy kiszabadítsa őket, de közben rájuk talál Peter Pettigrew. Petert sikerült lefegyverezni, és mikor Peter hagyja őket elmenni, a Voldemorttól kapott műkeze ellene fordul, és megöli. Menekülés közben Harry elveszi Bellatrix és Draco Malfoy pálcáját, az épp dehopponáló Dobbyt azonban megöli a Bellatrix kezéből feléjük hajított tőr.

Dobby halála nagyon megrendíti Harryt, és miközben kézzel, varázslat nélkül ássa neki a sírt, összeáll fejében a kép. Rájön, hogy az egyik horcrux Bellatrix széfjében lehet, és arra is, hogy a Pálcák Ura utolsó birtokosa Dumbledore volt. Látomásában tudomást szerez róla, hogy Voldemort a Roxfortban van, felnyitja Dumbledore sírját, és magához veszi belőle a legyőzhetetlen pálcát.